Ako správne piť whisky

Zaujíma vás, ako správne piť whisky?

3 minúty čítania

 

Predstavte si, ako si po dlhom pracovnom dni sadáte do vášho pohodlného koženého kresla: V ruke držíte nádherný krištáľový pohár a v ňom máte váš obľúbený nápoj, whisky. Ale viete, ako tento luxusný nápoj správne piť?

fiona

Bohemia Jihlava krištáľová whisky súprava Fiona

Hneď na úvod vám chceme povedať, že neexistuje žiadny zaručene dobrý ani nesprávny spôsob, ako piť whisky. Skôr ide o rady výrobcov whisky a degustátorov. Najdôležitejšie je, aby ste si každý dúšok vašej obľúbenej whisky vychutnali.

 

Začnite výberom vhodného pohára

Kvalitný zážitok z dobrej whisky sa začína správnym pohárom. Ideálny pohár na ochutnávanie, teda degustovanie whisky, je vyšší štíhly pohár s rovnými bokmi a stopkou, ktorý sa hore zužuje a je vyrobený z tenkého skla. Tento typ pohára je dôležitý najmä na zachovanie arómy.

Na klasické popíjanie je vhodný pevný nízky pohár valcového tvaru s masívnym dnom, ktorému sa hovorí tumbler. Hodí sa na pitie whisky čistej alebo doplnenej trochou vody či ľadu.

Pre večerný rituál sa skvele hodia napríklad poháre na whisky Crack z Bohemia Jihlava. A aby ste si whisky vychutnali ešte viac, kúpte si sklenenú whisky súpravu obsahujúcu luxusné sklenené poháre a krištáľovú karafu.

orbit 1+6

Crystalite Bohemia a ich whisky súprava Orbit

Farba a vôňa whisky

Prirodzenou farbou sladovej whisky zrejúcou v drevenom bourbonovom sude je svetložltá. Whisky s tmavšími odtieňmi (od jantárovej po tmavohnedú) pravdepodobne zrela v sudoch od portského, sherry alebo rumu. Whisky je veľmi aromatický nápoj a v jej vôni môžeme zaznamenať rôzne arómy: kvetinovú, ovocnú, orechovú, zemitú, ale aj kávovú alebo čokoládovú.

caren whiskovky

Poháre na whisky Caren z Bohemia Jihlava

Piť whisky s vodou alebo s ľadom?

Na to, ako správne popíjať whisky, existuje veľké množstvo názorov. Niekto ju odporúča piť neriedenú, iný zasa tvrdí, že najlepšia je whisky s ľadom, a ďalší ju zriedi niekoľkými kvapkami vody.

1. Samotná whisky

Asi najjednoduchším a základným spôsobom, ako piť whisky, je piť ju čistú. Whisky zahriatu na izbovú teplotu stačí len naliať do vhodného pohára na whisky. Prvý malý dúšok pováľajte pod jazykom, asi päť sekúnd, a skúste ho nechať presiaknuť do podnebia. Tak sa vraj najlepšie vychutná jej sila a aróma. Jednotlivé dúšky striedajte so studenou vodou.

2. Whisky s niekoľkými kvapkami vody

Mnoho ľudí si do whisky pridáva trocha vody. To má za následok jej „otvorenie“, teda zvýraznenie chuti a umocnenie jej kvality. Každá whisky sa pridaním vody trocha zmení, preto si pri pridávaní vody dávajte pozor. Do whisky vždy pridávajte odstátu vodu izbovej teploty a najprv pridajte iba kvapku alebo dve. Vodu pridávajte po troškách, dokým nenájdete chuť, ktorá vám bude vyhovovať.

3. Whisky s ľadom

Na popíjanie whisky s ľadom existujú dva veľmi odlišné názory. Jeden tvrdí, že pridaním ľadu otupíte jej chuť, a druhý zas naopak, že podobne ako voda aj ľad dokáže podporiť jej rôzne chuťové tóny. Ktorý verdikt je správny, necháme len a len na vás. Hlavne v Amerike si môžete dopriať pohár whisky s ozaj veľkým množstvom ľadu.

4. Whisky v koktailoch

Nebojte sa experimentov. Whisky typu single malt alebo blended sa skvele hodí do mnohých koktailov. Maximálne si ju vychutnáte napríklad v klasike Whisky Sour alebo Old Fashion. Výborná je aj v koktaili New Yorker alebo Double Eagle.

crack whiskovky

Poháre na whisky Crack z Bohemia Jihlava